Beschrijving
Neem een steelpan voor de saus en zet een pan met koud water klaar waar de steelpan in past. Voeg melk en slagroom bij elkaar in de steelpan en zet op matig vuur.
Voeg de helft van de suiker hierbij. Roer met een garde de suiker door het melk en room-mengsel. Voeg de uitgeschrapte vanillestokje met stokje en al toe.
Combineer de overgebleven suiker met de eierdooiers, doe er het zout bij en klop de eierdooiers los.
Wacht, al roerend, tot de melk kookt en giet, onder voortdurend roeren, een deel van de kokende melk bij het mengsel van de dooiers en de suiker. Giet de aldus warm geworden dooiers terug bij de rest van de melk, roer goed door met de garde en zet de pan weer op het vuur. Blijf met een kleine garde stevig roeren in de pan zodat het ei niet aan gaat bakken.
Steek tijdens het roeren een thermometer in het mengsel, haal de pan onmiddellijk van de warmtebron zodra de temperatuur tachtig graden celsius bereikt en zet de pan in de pan met koud water om de temperatuur niet meer te laten oplopen. Blijf ondertussen doorroeren. Giet het mengsel door een fijne zeef in een schaal en laat afkoelen tot de gewenste temperatuur.
Tips
Laat de thermometer niet de bodem van de pan raken.
Maak van de uitgeschraapte vanillestokjes vanillesuiker door ze in een jampotje te doen met suiker en het een maand te laten staan.
Maak van de saus roomijs door de saus eerst een nacht in de koelkast te laten rijpen alvorens de ijsmaker te gebruiken.
Ingrediënten
- 250 gram melk
- 250 gram slagroom
- 100 gram suiker
- ½ vanillestokje
- 3 gram zout
- 8 eierdooiers